Yönetim Bilişim Sistemleri

II.Öğretim (Tezsiz) Yüksek Lisans Programı

Programın Dersleri ve İçerikleri

 

FBE501 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik (3-0)3   AKTS:6

Bilgi okur-yazarlığı,  Bilimsel yöntemler, Araştırma metot ve teknikleri, Bilimsel araştırma, Bilimsel Projelerin hazırlanması ve sunumu, Etik ve tarihçesi, Etik ile ilgili kavramlar ve terimler, Bilimsel etiğe giriş, Bilimsel araştırma ve yaynlarda etik, Mesleki etik (Mühendislik ve doğa bilimlerinde etik), Bilim dünyasında etik ihlalleri ve sonuçları, Yüksek öğretimde etik kuralları ve uygulamaları.

 

YBS501 İşletmelerde Bilişim Sistemleri ve Yönetimi (3-0)3                  AKTS:6

Bu derste bilişim teknolojilerine giriş, donanım ve yazılım teknolojileri, işletmelerde internet teknolojilerinin kullanımı, internet bilişim servisleri, sosyal ağlar, uzaktan eğitim, işletmelerde bilişim görev tanımları, elektronik ticaret, yönetim bilişim sistemleri konuları işlenmektedir.

 

YBS502 Veri Ambarı ve Veri Madenciliği (3-0)3            AKTS:6

Bu derste veri tabanlarında temel kavramlar, veri tabanı sistemleri, veri modelleri, veri ambarı, OLTP sistemler, karar destek sistemleri, veri ambarı mimarisi, veri madenciliği, uygulama alanları ve süreci, karar ağaçları ile sınıflandırma, ID3 algoritması, C4.5 algoritması, karar kuralları oluşturmak, Gini algoritması, bellek tabanlı sınıflandırma: en yakın k-komşu algoritması, ağırlıklı oylama, kümeleme çözümlemesi, birliktelik kuralları, apriori algoritması konuları işlenmektedir.

 

YBS503 Veri Tabanı Sistemleri (3-0)3                  AKTS:6

Bu derste, temel kavramlar, varlık-ilişki modeli, ilişkisel veri modelinin esasları, ilişkisel veri tabanı tasarımı, normalizasyon ve türleri, ilişkisel cebir ve temel kavramları, SQL yapısal programlama dili, SQL fonksiyonlarının kullanımı, karmaşık sorguların düzenlenmesi, DML işlemleri, hareket işleme, veri tabanı nesneleri, tablolara sınırlamaların eklenmesi, dizinler, kullanıcı erişiminin denetlenmesi, yetkilerin tanımlanması konuları işlenmektedir.

YBS504 Yazılım Mühendisliği (3-0)3                    AKTS:6

Bu derste yazılım evrimi ve yazılım geliştirme ile ilgili temel kavramları, yazılım yaşam döngüsü, planlama aşaması ve kullanılan yöntemler, çözümleme aşaması ile ilgili olarak yapılması gereken işler ve kullanılan yöntemler, tasarım aşaması ile ilgili olarak yapılması gereken işler ve kullanılan yöntemler, veri tasarımı, mimari tasarım, ayrıntı tasarım, gerçekleştirim aşaması, sınama, bakım,  nesneye yönelik yazılım geliştirme yöntemler, yazılım mimarileri, yazılım kalite ve konfigürasyon yönetimi, CASE-Z konuları işlenmektedir.

 

YBS505 Yönetim ve Organizasyon (3-0)3             AKTS:6

Bu derste yönetim kavramı ve tanımı, yönetim teorisinin gelişimi, yönetim faaliyetinin özellikleri, yeşil yönetim, yönetim fonksiyonları: plânlama, organizasyon,  globalleşme sürecinde işletme organizasyonu, yürütme, koordinasyon, denetim, karar verme, organizasyonlarda çatışma, çatışma nedenleri ve çatışmanın yönetimi, yalın organizasyon kavramı, kökeni, ilkeleri, yönetim biliminin diğer güncel konuları; benchmarking, öğrenen organizasyon, değişim mühendisliği- süreç yenileme, sanal organizasyonlar, outsourcing, şebeke organizasyon konuları işlenmektedir.

 

YBS506 İşletmelerde Karar Destek Sistemleri (3-0)3                 AKTS:6

Bu derste karar alma süreci, karar türleri, karar ortamları, sistem, yönetim bilişim sistemleri ve karar destek sistemleri, karar destek sistemleri mimarisi, veri yönetim alt sistemi, model yönetim alt sistemi, kullanıcı ara yüzü sistemi, KDS geliştirme evreleri, KDS geliştirme araçları, KDS modelleri, regresyon modelleri, doğrusal programlama, elektronik tablolarla KDS, böyle olsa çözümlemeleri, çok boyutlu analizler, veri ambarı, iş zekası konuları işlenmektedir.

 

YBS507 Proje Yönetimi (3-0)3                   AKTS:6

Proje nedir? Proje yönetimi nedir? Proje yönetiminde organizasyon nasıl yapılır, Proje safhaları ve proje hayat döngüsü anlatılacaktır.  Proje yönetimi bilgi alanları (süreçleri), Proje seçim teknikleri (proje analizi), Proje yönetim araçları, Proje örnekleri öğrencilere detaylı olarak öğretilecektir.

 

YBS508 Araştırma Teknikleri (3-0)3        AKTS:6

Bu derste araştırma yöntemlerine giriş, araştırma metotları, araştırmanın planlanması ve araştırma sorusunun bulunması, araştırmanın türleri, türler arasında avantajlar ve dezavantajlar, niceliksel araştırmalar, betimleyici istatistik, skorların dağılımı ve değişkenlik ölçütleri, değişkenlik ölçütleri, değişken ve korelasyon, anket yapımı, ikincil data kullanımı,  iş araştırmalarında etik, intihal/aşırma konuları işlenmektedir.

 

YBS509 İşletme Bilimine Giriş (3-0)3                   AKTS:6

Bu derste, öğrencilerin yönetsel bakış¸ açısından hareketle herhangi bir işletmenin çalışma sistemini daha iyi anlayabilmeleri için gerekli temel bazı kavram ve araçları öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, bir sistem olarak işletmelerele alınarak, işletmeyi oluşturan üretim faktörleri, amaç ve sorumlulukları bağlamında işletmelerin alt sistemleri ve bu sistemlerin birbiriyle ilişkileri incelenecektir. Bu açıdan öğrencilerin hazırladıkları ödevler ve sınıfta tartışılan örnek olaylar aracılığıyla değişik sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri yakından tanımaları ve işletmenin fonksiyonlarının nasıl işlendiğini öğrenmeleri hedeflenmektedir.

 

YBS510 Sistem Analizi ve Tasarımı (3-0)3           AKTS:6

Bu derste sistem analizi ve tasarımına giriş, sistem geliştirme yaşam döngüsü, başlangıç araştırmaları, fizibilite çalışmaları, fizibilite türleri,  genel tasarım aşaması,  proje ekibi,  tasarım süreci ve örnek, ULU-S, ayrıntılı tasarım aşaması, gerçekleştirme aşaması, kodlama ve dönüşüm, dokümantasyon, eğitim ve destek, test aşaması, test prosedürleri, çeşitleri ve seviyeleri konuları işlenmektedir.

 

YBS511 Yönetim Bilişim Sistemleri (3-0)3           AKTS:6

Bu derste sistem, bilişim ve bilişim sistemleri, yönetim bilişim sistemleri, yönetim bilişim sistemleri için veri tabanı tasarımı, normalizasyon, yönetim bilişim sistemleri için verilerin sorgulanması, veri ambarı (data warehouse), çok boyutlu analizler (OLAP), veri madenciliği, iş zekası konuları işlenmektedir.

 

YBS512 Internet ve Web Programlama (3-0)3    AKTS:6

Web programlamaya giriş, web geliştirme teknolojileri. Web sayfasının temel yapısı, HTML dili. Stiller ve web sayfasının biçimlendirmesi. Basamaklı Stil Sayfalarına (CSS) giriş. Şablonlar kullanarak özel bir web sitesinin geliştirilmesi. HTML ve CSS ile pratik çalışma Javascript'e giriş, Dinamik HTML. Javascript'in temelleri. Javascript'i kullanarak dinamik web sayfasının geliştirilmesi. Javascript'i kullanarak kullanıcı ile etkileşim. Dinamik HTML ve Javascript ile pratik çalışma.

 

YBS513 Elektronik Ticaret ve Elektronik İş  (3-0)3                   AKTS:6

Elektronik Ticaretin Tanımı, Türleri, Tarihsel Gelişimi. İnternetin Tanımı. İnternette Pazarlamaya Giriş, İnternette Pazarlama Araştırması. İnternet Bankacılığı, İnternette Ödeme Sistemleri. Internet’in pazarlamaya getirdiği yeni boyutlar, web sayfaları tasarımı, web sitesinin marka bağımlılığı. E-Ticareti ortaya çıkaran ana sebeplerin belirlenmesi. İşletmeleri bekleyen değişim faktörlerinin anlaşılması. Internet, telekomünikasyon sistemleri. Web yazılımları, elektronik veri iletimi (EDI). E-ticaret iş modelleri, web üzerinden pazarlama. Gizlilik ve güvenlik, hukuki problemler ve elektronik ticaretin geleceği. E-ticaret stratejileri.

 

YMS514 Mühendislikte İstatistik Yöntemler (3-0)3                   AKTS:6

Bu derste istatistiğin mühendislikteki önemi, istatistiğin tanımı ve kullanılan terimler,  istatistiki analizler, olasılık teorisi, merkezi eğilim ölçüleri, regresyon analizi, excel destekli  istatistik konuları işlenmektedir.

 

YBS515 Mühendislik Ekonomisi (3-0)3    AKTS:6

Bu derste mühendislik ekonomisine giriş ve amaçlar, mühendislik ekonomisinde kullanılan genel kavramlar, faiz ve para-zaman ilişkileri, ekonomik analizlerde kullanılan temel metotlar, yıllık nakit akışı metodu, iç verim oranı metodu, dış verim oranı metodu, fayda- maliyet (F/M) oranı metodu, başabaş noktası (kara geçiş) analizi, yıpranma ve amortisman konuları işlenmektedir.

 

YBS516 Bilgi Sistemleri Güvenliği (3-0)3 AKTS:6

Dijital dünyaya geçişle ilgili yeni risklerin, tehditlerin ve güvenlik açıkları, Sanal dünyada güvenlik ihtiyacı, Kötücül kripto kilitleyici ve fidye yazılımları gibi uç noktalara yapılan ileri kötücül yazılımlar ve APT saldırıları, Veri ihlaline ve veri ihlali olay yanıt planlaması, En son “Nesnelerin İnterneti” risk tehditlerini ve mahremiyet, gerçekçi güvenlik senaryoları desteklenmiş, etkileyici sahte bir BT altyapısı sağlayan Sanal Güvenlik Bulut Laboratuvarları üzerinde   uygulamalar. Uluslararası sertifikasyon sınavları için de bir hazırlık içeriğine sahip olan ders ulusal  ve uluslararası kişisel veriler de dâhil veri koruma yasaları hakkında da bilgiler içermektedir.


YBS517 Bilgisayar Ağları ve Internet (3-0)3        AKTS:6

Bilgisayar Ağ iletişiminin temel kavramları,  bilgisayar ağlarının ve veri iletişiminin temelleri, İnternette sayısı her geçen gün artan güncel uygulamalar; farklı haberleşme teknolojilerinden ağ programlama teknikleri. Ayrıca Nesnelerin İnterneti ve Bulut Bilişim gibi günlük hayatta sıkça kullanılan ancak çoğu kimse tarafından tam olarak anlamları bilinmeyen kavramlar ele alınacaktır.

YBS518 Python Programa Dili ve Uygulamaları (3-0)3 AKTS:6

Python dili ve işletmeler için uygulamaları. Phyton dili ve avantajları. İşletmelerdeki IT ihtiyaçları ve Phyton. Temel kavramlar ve, Değişkenler. Temel Veri Tipleri. Fonksiyonlar. Operatörler. Döngüler. Listeler. Tuples (demetler) ve Dictionary. Modüller. Sınıflar.


YBS 519 Yapay Zekâ ve Uygulamaları (3-0)3                  AKTS:6

Yapay zeka nedir. Makine öğrenme algoritmaları. Yapay sinir ağları, yapay ısıl işlem, genetik algoritma, bulanık mantık, karınca kolonisi, yapay arı kolonisi algoritmaları ve uygulamaları.

 

YBS750 Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi (0-2)Kredisiz                 AKTS: 24

Bir öğretim üyesinin danışmanlığında, öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Dö­nem projesi konusu seçme, öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yap­ma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak ilgili öğretim üyesinin gözetiminde çalışmalar yapar.